Netwerk voldoet weer aan de hedendaagse standaarden

L1 LimburgL1 Radio en TV is ontstaan in juni 1999 uit een samenwerkingsverband van TV8, een commercieel tv-station, en Omroep Limburg, de publieke zender met radio en tv. TV8 begon met uitzenden begin 1997, Omroep Limburg startte in september 1997 met tv. Beide zenders moesten één kabelkanaal delen. L1 werkt onder de publieke zendmachtiging van de Stichting Omroep Limburg, maar de uitvoerende bedrijven zijn publiek-privaat. Aandeelhouders zijn Media Groep Limburg, Essent en Stichting Omroep Limburg.

De netwerkinfrastructuur van Omroepbedrijf Limburg speelt een belangrijke rol binnen het bedrijfsproces. De trend, dat meer en meer diensten via het IP netwerk worden aangeboden, is binnen Omroepbedrijf Limburg sterk merkbaar. Een up-to-date en schaalbare netwerkinfrastructuur, welke een groot aanbod aan functionaliteiten ondersteunt, speelt hierbij een belangrijke rol. De gebruikte netwerkcomponenten waren niet meer schaalbaar en flexibel genoeg om aan de eisen en wensen van hedendaagse netwerkinfrastructuren te voldoen.

Netwerkcomponenten niet flexibel genoeg

De netwerkcomponenten boden niet voldoende ruimte voor groei en flexibiliteit om te voldoen aan de eisen en wensen, die door Omroepbedrijf Limburg aan het netwerk worden gesteld. Doorvoersnelheden, functionaliteit, poort-bezetting en beheerslast waren de voornaamste knelpunten binnen de netwerkinfrastructuur. Een groot gedeelte van de diensten van Omroepbedrijf Limburg worden gedigitaliseerd voor transport over het netwerk. Voldoende bandbreedte en goede doorvoersnelheden zijn hierbij van cruciaal belang. Ook technologieën voor het verbeteren van de beveiliging van het netwerk (IEEE 802.1x) waren niet aanwezig binnen de infrastructuur.

De oplossing

De netwerkcomponenten zijn vervangen, waarbij tevens het ontwerp van de infrastructuur is aangepast. Voor Omroepbedrijf Limburg is een maatwerk ontwerp opgesteld. Om tot een gedegen ontwerp te komen, hebben meerdere sessies plaatsgevonden tussen Omroepbedrijf Limburg en Ictivity/4IP. Hieruit is een pakket van functionele en technische eisen en wensen opgesteld om het netwerk van Omroepbedrijf Limburg naar een hoger niveau te tillen. Dit pakket is vertaald in een Plan van Aanpak om te komen tot een herziene netwerkinfrastructuur.

De nieuwe situatie

Omroepbedrijf Limburg beschikt weer over een netwerk dat voldoet aan de hedendaagse standaarden. Het netwerk beschikt over voldoende groeimogelijkheden en biedt ondersteuning aan de nieuwste technologieën. De beheerslast van het netwerk is verminderd door een nieuw ontwerp, waarbij ook de patching vereenvoudigd is door het optimaliseren van de fysieke plaatsing van de nieuwe netwerkcomponenten.

De samenwerking

“De snelle migratie van een compleet core-netwerk was alleen mogelijk door een goede samenwerking tussen Ictivity/4IP en Omroepbedrijf Limburg BV.  Door het opstellen van een eisen- en wensenpakket en een Plan van Aanpak waren beide partijen continu op de hoogte van de stand van zaken en de onderlinge verantwoordelijkheden. Door onze jarenlange samenwerking op het gebied van infrastructuur en connectivity, zijn er geen onaangename verrassingen naar boven gekomen.

De geboden oplossingen zijn heel goed geïmplementeerd. Vanaf de eerste dag merken we het verschil van 100Mb naar een 1000Mb netwerk. Het managen van deze omgeving is veel makkelijker en directer dan voorheen. Vanuit 1 adres wordt de hele omgeving beheerd.

Ten tijde van de migratie zorgde de wateroverlast in Limburg door de smeltende sneeuw voor extra ‘spanning’. Zelfs met een dreigende calamiteit, is Omroepbedrijf Limburg verantwoordelijk om heel Limburg van informatie te blijven voorzien. Ictivity/4IP heeft snel en adequate gereageerd op deze veranderende situatie”. Aldus Onar van Haarlem, Teamleider ICT bij Omroepbedrijf Limburg.

Sparren met een netwerk specialist

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor het vervangen van netwerkcomponenten?  Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze Netwerk specialisten:
[email protected]
088 – 428 4848