AEB logo
Voor productiebedrijven anno 2024 is een betrouwbaar, veilig én stabiel netwerk onmisbaar om te blijven voldoen aan de marktvraag. Zo ook voor
AEB. De Amsterdamse afvalverwerker liep echter tegen de grenzen van het kennisniveau rondom netwerkbeheer aan. Meer specialisme was nodig om continuïteit van systemen te waarborgen. Daarom namen ze een specialist in de arm; 4IP Solutions. Jan Lindeboom, manager ICT bij AEB, vertelt over de samenwerking.  

AEB verbrandt dagelijks vijfhonderd vrachtwagens aan afval afkomstig uit de metropoolregio Amsterdam, om daarmee warmte en elektriciteit op te wekken voor 40.000 Amsterdamse huishoudens. Naast afvalverbranding heeft AEB nog een fabriek waarin ongesorteerd afval in individuele stromen zoals plastic en karton wordt gesorteerd, en een biomassacentrale waar snoei- en afvalhout van Nederlandse houtbewerkers en landschapsbeheer wordt ingezet voor warmteopwekking.  

Databundel
Voor deze productie zijn goed werkende netwerken essentieel. AEB heeft er twee: een netwerk voor de operationele technologie (OT) van de fabrieken en een netwerk voor de informatietechnologie (IT) van kantoorafdelingen zoals logistiek, verkoop, finance en HRM. “Naast dat beide netwerken hun eigen beveiliging hebben, ligt er tussen de netwerken een sterk beveiligde zone”, vertelt Jan. “Langs deze weg wordt belangrijke informatie uit de fabrieken doorgestuurd naar het datawarehouse. Daar komt OT- en IT-data bij elkaar wat resulteert in uitgebreide stuurinformatie. Dankzij deze informatie weten we op kantoor hoeveel afval er verbrand is en wat dat heeft opgeleverd aan warmte en elektriciteit. Deze gegevens combineren we met onder andere meteorologische informatie, marktomstandigheden en historische verbruiksgegevens. Zo is temperatuur een belangrijke voorspeller van het stookgedrag, is de wind van sterke invloed op het elektriciteitsaanbod en zijn vakanties en evenementen bepalend voor de afname van stroom en voor het afvalaanbod. Al deze data is essentieel voor onze bedrijfsvoering en moet over een stabiel netwerk gaan.” 

Allround kennis
Tot drie jaar geleden had AEB vooral allround netwerkkennis in huis. Dat was niet meer voldoende. “Automatisering is veel specialistischer geworden”, vertelt Jan. “Er zijn steeds meer applicaties die met elkaar moeten communiceren. Dat maakt het complex. Het netwerk mag dan één van de onderste automatiseringslagen zijn, als het niet werkt dan heb je ook niks aan de applicaties die erop draaien. Dan komt de bestuurbaarheid van de organisatie in gevaar. We merkten dat we met allround kennis vooral reactief te werk gingen en behoefte hadden aan netwerkspecialisten die vooruit dachten.”  

Daarnaast is AEB een Aanbieder van Essentiële Diensten (AED) en moet daarom voldoen aan de NIS2-richtlijnen. “Voor implementatie en onderhoud van een stabiel en veilig netwerk hadden we een professionele organisatie nodig. Zo kwamen we met 4IP Solutions in contact. 4IP was al een belangrijke partner in het treffen van de essentiële maatregelen op het gebied van netwerksegmentatie en firewalls. We merkten dat het beter was om het gehele netwerkbeheer van onze kantoorautomatisering uit handen te geven. 4IP heeft er immers de kennis, mensen en middelen voor. Een jaar geleden zijn we een contract voor netwerkbeheer met ze aangegaan.” 

“4IP is een belangrijke partner voor het nemen van essentiële maatregelen voor netwerksegmentatie en firewalls.”

Andere koek
In 2023 is 4IP gevraagd om het wifinetwerk van AEB uit te breiden en te upgraden. Het doel? Het bereik van de wifi-omgeving optimaal maken en uitbreiden tot in de afvalverbrandingsfabriek. “Daar was nooit wifi aangelegd”, vertelt Jan. “We communiceerden met monteurs over werkorders via portofoons, ondanks alle machineherrie.” En was een nieuw machineonderdeel nodig? Dan betekende dat een wandeling naar het magazijn in de hoop dat het op voorraad was. “Met een wifinetwerk doen we dit in de toekomst digitaal, wat de efficiëntie natuurlijk ontzettend ten goede komt. Monteurs updaten werkorders dan direct vanuit de fabriekshal, bijvoorbeeld over aan welke machine onderhoud gepleegd is of waar reparaties nodig waren. De snelheid van hun werk gaat hierdoor omhoog, de foutgevoeligheid omlaag.”  

“Met een wifinetwerk communiceren we voortaan digitaal met monteurs, waardoor de werksnelheid stijgt en de foutgevoeligheid daalt.”

Maar een wifinetwerk aanleggen in een fabrieksomgeving is andere koek dan op een kantoor. “Naast dat je bekabeling en access points in betonnen muren moet aanleggen, is ook de implementatie waar we nu mee begonnen zijn anders dan anders. Onze fabrieksomgeving vraagt van de 4IP-specialisten dat ze de aanleg doen vanaf steigers, gehuld in veiligheidspakken en mondkapjes, middenin het lawaai. En natuurlijk met zo weinig mogelijk impact op de productie. Best een uitdaging, maar 4IP gaat het met succes aan.” 

Spin in het web
Ondanks dat de wifi in de fabriek nog niet operationeel is, heeft de samenwerking met 4IP voor het netwerk en de beveiliging van de kantoorautomatisering al een grote verbeterslag opgeleverd. “We hebben een professionaliseringsslag gemaakt waardoor we veel minder ad hoc werken”, zegt Jan. “Sterker nog, je kunt het gerust proactief noemen. 4IP bewaakt ons netwerk 24×7. Als er iets dreigt om te vallen, dan krijgen we daar direct advies over met bijbehorende oplossingen. En die continuïteit is heel belangrijk, niet alleen voor onze wifigebruikers op kantoor, maar ook omdat er steeds meer informatie over onze netwerken gaat. Dan heb je een professionele partij nodig die dit ondersteunt, zoals 4IP.” 

“Er gaat steeds meer informatie over onze netwerken. Dan heb je een professionele partij nodig zoals 4IP.”

Het fijne aan werken met 4IP is dat ze goed kunnen schakelen met andere partijen, vindt Jan. “Ons netwerk staat natuurlijk niet op zichzelf; het is een onderdeel in het geheel. Als serviceorganisatie hebben we ook zaken als virtualisatie en werkplekken aan andere partijen uitbesteed. Wij hebben de kennis niet meer in huis, wat voor 4IP betekent dat als er iets misgaat of niet optimaal werkt, ze moeten schakelen met onze andere partners om te bepalen wat en waar iets nodig is. Het is daarom heel fijn dat ze goed kunnen samenwerken met onze andere partners.” 

Samen meer doen
Een uitbreiding van de samenwerking is dan ook waar AEB en 4IP momenteel mee bezig zijn. Jan: “We zijn in gesprek over het breder trekken van 4IP’s netwerkbeheer naar de netwerken van de biomassafabriek en scheidingsinstallatie. Daarvoor zijn we nu samen aan het inventariseren hoe de netwerkinfrastructuur eruitziet. Op basis hiervan kijken we verder naar wat er nodig is om ook daar het netwerk te professionaliseren en naar het juiste serviceniveau te brengen. Ik kijk ernaar uit!”

AEB AEB