Seth Vetico

Vetico is één van de grootste co-packers van Europa. Met dochterondernemingen Vetipak en ECM Europe bedient het familiebedrijf internationale A-merken zoals Rituals, Mondelez, Nestlé, Kraft Heinz en August Storck met oplossingen voor verpakkingsvraagstukken. Denk aan het (technisch) ontwerp en de ontwikkeling van productverpakkingen. Nu nog op zes eigen productielocaties en op zes locaties bij logistieke partners, maar Vetico heeft de ambitie om uit te breiden. Deze groeistrategie maakte dat de netwerkomgeving op de schop moest. 4IP Solutions sprong in en werd de vaste netwerkpartner om hierbij te ondersteunen. Seth Winterscheidt, CFO bij Vetico, vertelt erover.

Hogere standaard
Twee jaar geleden besloot Vetico haar IT-omgeving te vernieuwen ter ondersteuning van de groeiambities. “Ons oude systeem was prima, maar we liepen tegen grenzen aan”, legt Seth uit. “Daarom besloten we een nieuwe én bredere IT-basis neer te zetten op Microsoft Azure en Microsoft 365, om in de toekomst nieuwe divisies aan te kunnen sluiten. Om ons bij deze omschakeling en het IT-beheer te helpen, haakten we partner en IT-serviceverlener Ictivity aan.”

Tijdens de omschakeling naar de nieuwe IT-basis bleek dat de voormalige netwerksecurity niet toereikend was. “Onze netwerksegmentatie was niet optimaal, netwerkapparatuur was verouderd en onze bekabeling was een wirwar. Dit moesten we aanpakken, want om te kunnen groeien is de IT-omgeving steeds belangrijker. Een robuust en stabiel netwerk voor onze machines en gebruikers kan hierin niet ontbreken. Ook op dit gebied wilden we een structuur die bewaakt wordt en flexibiliteit biedt.” Daarom werd 4IP Solutions ingeschakeld en ontstond er een samenwerking om nieuwe netwerkdefinities rondom het Azure-platform te bouwen. “Werken met een partner levert je immers een hogere werkstandaard op dan je zelf kunt realiseren.”

“Door te werken met een partner, krijg je een hogere werkstandaard dan je zelf zou kunnen realiseren.”

Netwerk vervangen
Ondanks dat 4IP het netwerk eerst as-is in beheer nam, stond vernieuwing van de netwerkomgeving al snel op de agenda. “Dat was best een project”, vertelt Seth. “Het hele wifinetwerk zijn we gaan vervangen, inclusief nieuwe glasvezelverbindingen, routers, 125 access points, 25 switches en 13 firewalls. Eigenlijk hebben we de hele netwerkentourage aangepakt om in de toekomst meer mogelijkheden te hebben. Denk aan Internet of Things (IoT). Als we onze machines op den duur met AI willen uitlezen om afwijkingen te voorspellen, dan moet elke machine veilig op het internet aangesloten zijn. Met dat in het achterhoofd zijn we met 4IP aan de slag gegaan.”

Weekendwerk
Een netwerkomgeving vernieuwen op twaalf productielocaties brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Want met een productieproces dat 24/7 moet blijven draaien, mag de impact van welke verandering dan ook op dit proces nihil zijn. “Onze oude netwerkomgeving gewoon overtillen naar de nieuwe omgeving, kon daarom niet”, licht Seth toe. “Het vereiste grondige voorbereiding vooraf om voor elk device op elke productielocatie in kaart te brengen wie of wat er gebruik van maakt. Alleen dan weet je wat de impact is als het netwerk overgezet wordt.” Deze impact betekende voor het daadwerkelijk vervangen van de netwerkcomponenten ook het een en ander. “Er was maar een klein tijdvak voor de 4IP-specialisten om met het netwerk aan de slag te gaan. We begonnen direct na de laatste shift met sleutelen en voerden in het weekend alle verbindingstesten uit. Hierdoor konden we op maandagochtend weer produceren.”

Als partners
Maar net als in elk vernieuwingstraject, zijn er altijd onvoorziene obstakels. Seth: “In ons project zat dit in kleine dingen, zoals een nieuwe router waar de kabelverbinding niet toereikend voor was, of een computer die in de migratie was achtergebleven en geen labels meer kon printen. In die gevallen gaat het er vooral om hoe je daar samen mee omgaat. Het project heeft iedereen ongetwijfeld de nodige grijze haren bezorgd, maar ik ben heel tevreden over hoe we met 4IP als partners samenwerkten om uitdagingen aan te pakken. Het is niet niks om twaalf locaties in één keer over te zetten. Er komt veel planning bij kijken om alles op je netvlies te houden.”

“Ik ben heel tevreden over hoe we samen met 4IP als partners onverwachte uitdagingen aanpakten.”

Voorbereid op morgen
Ondertussen zijn we anderhalf jaar verder en is het netwerk vernieuwd en volledig in beheer van 4IP. “We hebben mooie stappen gezet om de netwerkinfrastructuur toereikend en zo veilig mogelijk te maken”, vertelt Seth. “Onze bekabeling is nu netjes en overzichtelijk ingericht. Daarnaast hebben we meer onderscheid in ons netwerkverkeer. Als het telefonienetwerk een storing heeft, dan heeft dat geen effect op de productie.” Met andere woorden; Vetico is bij met de nieuwste technieken. “We zijn klaar voor de toekomst en hebben geen blinde vlekken meer. Biedt er zich morgen een kans aan om uit te breiden? Dan springen we daar nu moeiteloos op in. 4IP geeft ons heldere targets en support om een nieuwe locatie snel over te zetten naar onze netwerkbasis. En dat komt mooi uit: binnenkort verwelkomen we ECM Europe als nieuwe dochter.”

Organisch groeien
Met de netwerkupgrade kan Vetico door naar het volgende niveau. De organisatie staat dan ook allesbehalve stil. “We hebben zelf nog genoeg wensen voor verdere efficiëntieslagen. Maar ook veranderende wet- en regelgeving verlangt continu vernieuwingen van ons netwerkbeheer en rapportage over hoe we daarmee omgaan. Datzelfde geldt voor de internationale merken waar we voor produceren. Zij kloppen ook met bepaalde netwerkstandaarden bij ons aan, bijvoorbeeld op het gebied van databeveiliging. En 4IP komt natuurlijk zelf ook met verbetersuggesties. Op deze manier worden we continu uitgedaagd met nieuwe netwerkprojecten en -mogelijkheden om als organisatie te groeien. Des te fijner dat we hier in de toekomst met 4IP over kunnen schakelen.”

Vetico