Blog

RAP en veilig thuiswerken

20-05-2020 4IP
Hoe handig is het als je medewerkers thuis precies dezelfde gebruikerservaring hebben als op kantoor, terwijl er geen concessies op securitygebied gedaan hoeven worden?

Het normale leven van voor maart 2020 voelt als een hele tijd geleden. We zitten op dit moment middenin de Covid-19 crisis en de ‘anderhalvemetersamenleving’. Dit betekent ook dat ik thuiswerk in combinatie met de zorg voor mijn gezin. Toch horen jullie mij niet klagen; in mijn geval is het glas halfvol. Met passen en meten en de nodige flexibiliteit is thuiswerken prima mogelijk.

Onze organisatie, maar ook onze klanten, zijn uiterst flexibel en door slim gebruik te maken van IT-(hulp)middelen zijn we eigenlijk 100 procent operationeel. Zo is bijvoorbeeld Microsoft Teams voor alle onderlinge spraak- en beeld communicatie en het delen van content niet meer weg te denken. En door middel van een HPE Aruba Remote Access Point (RAP) lijkt het wel of ik op kantoor in Eindhoven ben, terwijl ik toch echt gewoon thuis zit. Benieuwd naar het ‘hoe’? Dat lees je in deze blog.

Corona-druk
De uitrol van thuiswerkoplossingen heeft nu ook z’n spreekwoordelijke piek gehad. De eerste weken zijn we druk bezig geweest om klanten te ondersteunen bij het uitbreiden van oplossingen voor remote toegang. In deze uitzonderlijke situaties is het van groot belang om geen concessies te doen en bestaand beleid te handhaven. Zeker het beveiligingsbeleid. Dat is een uitdaging als wel alle medewerkers hun werk moeten kunnen blijven uitvoeren. Hoe handig is het dan als je medewerkers thuis precies dezelfde gebruikerservaring hebben als op kantoor, terwijl er geen concessies op securitygebied gedaan hoeven worden?

RAP thuiswerken
’s Ochtends vroeg je laptop openklappen en direct verbonden zijn met het WiFi-netwerk van je organisatie, toegang hebben tot dezelfde interne resources en op precies dezelfde manier. Het lijkt wel of je ‘gewoon’ op kantoor aan het werk bent. Ook de IT-afdeling hoeft zich geen zorgen te maken, want alleen je bedrijfslaptop kan én mag gebruikmaken van dit WiFi-netwerk, precies zoals op kantoor. En wil je ook nog een IP-telefoontoestel of een printer verbinden met je bedrijfsnetwerk? Dat kan als je gebruikmaakt van een HPE Aruba Remote Access Point (RAP). Bedrade componenten kunnen gekoppeld worden, zodat ook deze beschikbaar zijn. Het beveiligingsbeleid blijft gewaarborgd door gebruik te maken van wired authenticatie (IEEE 802.1x). De RAP maakt een beveiligde verbinding met het centrale netwerk en zorgt ervoor dat alle verkeersstromen tussen het thuisnetwerk en het bedrijfsnetwerk op een veilige manier verlopen. Ook op een andere locatie werken is geen probleem; je kan je kantoor gewoon met je meenemen. HPE Aruba RAP kun je namelijk overal gebruiken. Het is slechts een kwestie van verbinden met het beschikbare internet en je mobiele kantoor is weer up-and-running.

De toegevoegde waarde van thuiswerken
Nu er een (lichte) verruiming komt in het coronabeleid, krijgen we iets meer vrijheid en bewegingsruimte. Dat betekent dat we langzaamaan ook weer de stap naar werken op kantoor kunnen zetten. Cornonaproof natuurlijk. Waar ik benieuwd naar ben, is of de manier waarop we kijken naar thuiswerken verandert wanneer alle beperkingen volledig opgeheven zijn. Voor deze crisis was er namelijk vaak weerstand rondom thuiswerken, maar is dat straks nog steeds zo? Ik verwacht dat dit inmiddels verdwenen is en dat het management zich beter realiseert hoeveel flexibiliteit en toegevoegde waarde thuiswerken voor een organisatie en haar medewerkers biedt. Ik hoop dat we thuiswerken meer als goede gewoonte gaan zien.

Heb je vragen over veilig thuiswerken of de werking van de HPE Aruba RAP. Neem dan contact met ons op!