Blog

De need-to-knows van de overstap naar een wireless LAN

18-11-2019 4IP
Organisaties en medewerkers eisen steeds meer flexibiliteit en dat vergt vervolgens weer een stevige, moderne en veilige fundering.

Home is where the wifi automatically connects… Van de TV tot onze tablets, smartphones en zelfs de koelkast – het gemiddelde, moderne huishouden is gebouwd op wifi die altijd beschikbaar is en presteert. Het is daarom niet verrassend dat we op de werkvloer hetzelfde verwachten. We zien dan ook steeds meer organisaties richting een wireless LAN (of WLAN) verschuiven. Deze verschuiving heeft echter heel wat voeten in de aarde en valt of staat bij de keuze voor gedegen en vooral passende technologie. En daar heeft lang niet iedere organisatie genoeg aandacht voor. Ik vertel je daarom graag welke uitdagingen komen kijken bij de overgang naar een WLAN en hoe je deze het hoofd kunt bieden.

Van ‘nice to have’ naar ‘must have’
Waar draadloze netwerken een aantal jaar geleden nog een ‘nice to have’ waren, is deze technologie dus steeds meer ingebed in het primaire proces van organisaties. Als gevolg zien organisaties die ervoor kiezen hun medewerkers primair via het WLAN te laten verbinden het aantal devices per gebruiker sterk stijgen. Daarbij komt dat applicaties steeds meer afhankelijk worden van een netwerk dat stabiel functioneert, met voldoende beschikbare brandbreedte en weinig tot geen vertraging. Organisaties en medewerkers eisen steeds meer flexibiliteit en dat vergt vervolgens weer een stevige, moderne en veilige fundering.

Door de bomen het bos niet zien
Technologiefabrikanten spelen slim in op de groeiende vraag naar een goede fundering. Zo verbeteren ze hun hardware constant en zetten ze slimme algoritmes in die de gebruiker een optimale ervaring bieden. Maar met zoveel aanbod is het belangrijk om je niet te laten verblinden door het eerste het beste dat op je pad komt. Een fabrikant kan met zijn oplossingen nog zo goed aansluiten op de behoeften van je organisatie, het is belangrijk om te onthouden dat er ontzettend veel winst behaald kan worden met een gedegen ontwerp. Welk type acces point gebruik je waar? Kies je voor controllers of juist een controller-less ontwerp? Heb je een gedistribueerde omgeving of juist gecentraliseerd? Al deze keuzes hebben invloed op de prestaties en het budget dat je hiervoor moet reserveren. Je kunt een prachtige legodoos aanschaffen, maar vervolgens is de vraag wat je ermee bouwt. Draagt dit daadwerkelijk bij aan het behalen van je doelen?

Doe-het-zelf of vraag om hulp
Het loont de moeite om je goed te verdiepen in het aanbod op de markt en alle ontwikkelingen te volgen, alvorens je een aankoopbeslissing maakt. En kom je er zelf niet uit, laat je dan adviseren door een professional die jouw behoefte vertaalt naar een technisch ontwerp dat is onderbouwd met betrouwbare informatie over jouw specifieke omgeving.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Ik kom graag bij je langs.